young-overweight-belly-woman-1

Over dood door licht overgewicht (en Linda-shaming)

De NOS kopte deze week met:

“30% van de wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas”.

Met dit cijfer kwam een groot wereldwijd onderzoeksproject waarvan de publicatie in het New England Journal of Medicine staat.

Leuk, cijfertjes! Nieuwsgierig? Lees verder!

Het opvallendst uit het onderzoek is niet dat 30% van de wereldbevolking overgewicht heeft.

Niet? Snap ik, het leek mij ook best belangrijk… maar ik ben naar die publicatie gegaan en daarna in de appendix van 139 pagina’s gedoken (geen dank hoor 🙂 )

Een paar resultaten voordat ik tot het punt kom:

 • meer dan 50% van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht!
 • 59% van de volwassen Nederlandse mannen heeft overgewicht, bij de vrouwen is dit 54%.
 • voor kinderen is het 17% (dat zijn 5 kinderen uit een klas van 29 leerlingen).
 • van alle doden (wereldwijd) komt 4 miljoen in 2015 door de gevolgen van overgewicht!
 • van die 4 miljoen doden door overgewicht:
  • had 39% een BMI<30. Zij vielen dus in de categorie “overgewicht” en niet “obesitas”
  • was bij bijna 70% de doodsoorzaak hart- en vaatziekten

De alarmerende conclusie hiervan is dat niet alleen obesitas, ernstig overgewicht, grote gezondheidsrisico’s geeft, maar dat ook de categorie “overgewicht” van BMI 25-30 een risico is voor de gezondheid. Sterker nog, de wereldberoemde Mayo Clinic toonde zelfs aan dat een gezonde BMI, dus volgens de BMI schatting een goed gewicht voor je lengte, het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kan verdubbelen bij personen die een hoog vetpercentage hebben vergeleken met een gezond lager vetpercentage. Zij noemen dit “healthy weight obesity”.

Healthy Weight Obesity. Yep…. Mind. Blown.

Nou ja, niet echt natuurlijk. Dit was mij als professional natuurlijk al lang bekend, maar het verdient veel meer aandacht dan het krijgt.

Ken je dat? Dat mensen tegen je zeggen “ach waar maak jij je druk om, je bent gezond en ziet er toch goed uit?”. Terwijl je duidelijk wat kilootjes vet met je meedraagt, kampt met vermoeidheid en niet erg fit bent?

Super irritant: de norm van wat gezond en normaal is, verschuift, en niet de goede kant op. Wat feitelijk een teveel aan buikvet is, wordt afgedaan met een “joh, jij mag niet klagen, mijn BMI is 31!”.

Uhm ja, iedereen die niet lekker in zijn vel zit of anderszins wat kilootjes vet wil verliezen en fitter wil worden, die mag natuurlijk klagen. En om hulp vragen. En vervolgens haar doel bereiken. Sterker nog, degene met de BMI van 26, zelfs 22, die er toch “normaal” uit ziet, heeft dus een stevig verhoogde kans op o.a. diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd ontstekingsniveau, verlaagde immuunfunctie, hart- en vaatziekten en hoog cholesterolgehalte. Eigenlijk metabool syndroom dus, en daarmee, afgezien van een algemeen verslechterd functioneren en chronische aandoeningen, verhoogd risico op overlijden!

Ik snap het wel, want als jij degene bent met de BMI van in de 30, dan weet je zelf ook wel dat dat niet goed is. Waarschijnlijk doe je je stinkende best om af te vallen, is het al ontelbare keren maar matig of kortdurend gelukt. En die verstoorde suikerwaarden en continu honger helpen ook niet mee. Wat je dan niet nodig hebt, is zo’n trut die een klein buikje heeft, die gaat lopen zaniken dat ze te dik is. Pfffff, doe me een lol!

Linda-shaming

Linda de Mol kreeg flink commentaar. Aan het begin van haar afvalrace tikte haar BMI net de 25 aan, wat dus neeeeeeeeet over de grens van gezond heen is, richting overgewicht. Vrouwen waren boos, Linda was toch zeker niet te dik? Kom nou!

Had ze 79 ipv 82 gewogen, dan was alles ineens prima in orde geweest en was ze “gewoon” gezond. Is dat niet wat? Dat 3 kilo het verschil maakt tussen “niet gezond” en “wel gezond”. Zo werkt dat natuurlijk niet. Het is maar een grove inschatting, te zien aan dat verhoogde risico ivm hoger vetpercentage ondanks gezonde BMI die we zojuist zagen.

Maar waar het om gaat is dit: een BMI van rond de 25 is best hoog, aangenomen dat je tailleomvang ruim is. En we kunnen wel aannemen dat dat zo was. Dan nog is alles prima. Doe wat je wilt. Wat Linda wil is wat afvallen. Groot gelijk heeft ze, met een paar kilo vetmassa minder voel je je gewoon veel beter en verbetert je gezondheid. Mag ze dan alsjeblieft?

Zullen we elkaar gewoon in onze waarde laten? Iedereen die een kilo vet verliest, vooral als dat in de buikzone is, is gewoon kei goed bezig voor de gezondheid. Of die BMI nu 21 is (want ja, ook dan kun je teveel buikvet hebben!), 28 of 45. En wil je die kilo vet niet verliezen, ook goed (maar dan lees je dit artikel vermoedelijk niet).

Wil jij ook afvallen, je prettiger voelen en gezondheidsrisico’s verlagen?

Ook jij kunt afvallen, zonder dat je calorieën moet tellen, je aan strenge menu’s moet houden en honger hebt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wat moet je dan doen om dat vet te verliezen? RealFoodGirl helpt je graag verder! Samen kunnen we bereiken wat jij graag wilt. Stuur me een mailtje op info@realfoodgirl.nl, of een pm via de Facebookpagina, of laat je emailadres in de reacties achter! Let’s do this!

Merel | RealFoodGirl

Jij houdt van cijfers? Ik ook! Hier komen cijfers uit het onderzoek:

 1. 30% van de wereldbevolking heeft een BMI van 25 of hoger:
  • 20% heeft een BMI van 25-30, dus overgewicht
  • 10% heeft een BMI van 30 of hoger, dus obesitas 2.
 2. Van alle doden wereldwijd kwamen er 4 miljoen door overgewicht:
  • hiervan had 39% een BMI tussen 25 en 30
  • hiervan was voor ruim ⅔ deel de doodsoorzaak hart- en vaatziekten 3.
 3. Nederland in 1980 uit dit onderzoek:
  • overgewicht onder volwassen mannen 38%, vrouwen 27%
  • obesitas onder volwassen mannen 5%, vrouwen 11%
  • BMI>25 (overgewicht+obesitas) onder mannen 43%, vrouwen 38%
  • overgewicht onder kinderen (2-19 jaar); jongens 8,3%, meisjes 7%
  • obesitas onder kinderen (2-19 jaar); jongens 1,6%, meisjes 2,4%
  • BMI overgewicht+obesitas opgeteld onder kinderen; jongens 9,9%, meisjes 9,4%
 4. Nederland in 2015 uit dit onderzoek:
  • overgewicht onder volwassen mannen 46%, vrouwen 31%
  • obesitas onder volwassen mannen 13%, vrouwen 23%
  • BMI>25 (overgewicht+obesitas) onder mannen 59%, vrouwen 54%
  • overgewicht onder kinderen (2-19 jaar); jongens 13,4%, meisjes 12%
  • obesitas onder kinderen (2-19 jaar); jongens 4,2%, meisjes 5,1%
  • BMI overgewicht+obesitas onder kinderen; jongens 17,6%, meisjes 17,1%

Ofwel ruim 1 op de 2 volwassenen, en 5 kinderen in een klas van 29, hebben overgewicht.

BMI berekenen en tabel

BMI bereken je zo: gewicht (kg) gedeeld door lengte (m), gedeeld door lengte (m). Voorbeeld van mijzelf: 54kg:1,62m:1,62m=20,6.

In deze tabel hieronder zie je het snel zonder te rekenen:

Bron: jessevandervelde.com

Foto boven: GettyImages

Leave a Comment