Eten we teveel vlees?

Eten we teveel vlees?

“We eten nog steeds veel te veel vlees”, daarmee kopt het NOS bericht van 20 oktober 2017. Zulke grote beweringen, dat trekt dan mijn aandacht. Als consument weet je toch niet meer wat je moet geloven met al het nieuws over voeding? Dus laat ik maar eens gaan lezen wat ze precies bedoelen, ik kan namelijk meteen meerdere vragen bedenken…

Wie zijn “ze”?

De Universiteit van Wageningen onderzocht dit in opdracht van stichting Wakker Dier. Eenvoudig beschouwd gaat dit dus niet over wat gezond is voor de mens, maar over wat Wakker Dier wil bereiken. Geen probleem, maar dan heb ik het helder, het gaat dus over dierenwelzijn en een dierenwelzijnsorganisatie. Niet over gezondheid.

OK, nou, over hoeveel vlees hebben we het dan?

Nederlanders aten in 2016, net als in 2015 zo’n 39 kilo vlees per jaar, dat is 107 gram per dag. Eerdere jaren was het iets meer en Wakker Dier is dan ook snel met zeggen dat het jammer is dat die daling gestopt is. In 2010 aten we 39,5 kilo per jaar, wat uitkomt op 108 gram per jaar. En ja, ze zijn beide afgerond, het verschil is iets groter, namelijk 1,35 gram per dag. Het is de Universiteit Wageningen, dus ik mag aannemen dat dit resultaat statistisch significant is, maar…zegt dit nu ook écht iets? Is een “gestopte daling” niet een beetje overtrokken? Ze zullen wel blij zijn dat deze boodschap gewoon zo door de NOS naar buiten gebracht wordt. Geen kritische kanttekening van de journalist, jammer!

En dat is dus “te veel”?

Nou ja, aangezien Wakker Dier een dierenwelzijnsorganisatie is, is het niet raar dat ze de vleesconsumptie terug willen brengen. Het is mij onduidelijk wat ze precies willen bereiken. Stoppen met vlees eten is blijkbaar niet nodig, maar minderen wel, en met meer aandacht voor een dierenleven. Dat laatste kan ik me helemaal in vinden.

Wakker Dier speelt nog even in op het natuurlijke schuldgevoel dat velen hebben over het gebruik van vlees door te zeggen:

 “Het was heel goed dat we minder vlees aten met zijn allen. Het aanbod van vegetarische producten is groter dan ooit. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te minderen.”

Daar houd ik niet zo van, dat Wakker Dier voor mij bepaalt of ik goed bezig ben als ik minder vlees eet. Ik heb namelijk weer mijn eigen agenda, en dat is mijn eigen gezondheid, en plezier. Naast dierenleed.

Het Voedingscentrum

Wakker dier krijgt dan bijval van het Voedingscentrum, die zeggen dat ze liever maximaal 26 kilo per jaar zouden zien, dat is zo’n 71 gram per dag, want:

“In vlees zitten verzadigde vetten die het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen”, zegt het Voedingscentrum. Ook waarschuwt de organisatie voor het eten van te veel rood vlees. “Verschillende onderzoeken tonen aan dat als je te veel rood vlees eet de kans op kanker groter wordt.”

Heel jammer weer, want beide claims zijn nooit goed aangetoond. Verzadigd vet en hart- en vaatziekten lijken niet de relatie te hebben die altijd gedacht werd. Rood vlees en kanker is gewoon niet hard te maken zonder een gedegen onderzoek naar precies dit onderwerp. En ze blijven maar terug komen. Hoe harder ze het roepen, hoe meer waar het is? Toch? Hmmm…

Dit was precies wat Wakker Dier wilde natuurlijk, dat het Voedingscentrum een goede reden gaf om met vlees te minderen, met een cijfer erbij dat fijn laag is, wat perfect op hun eigen belangen aansluit.

Maar is het nu slecht of niet?

Voel jij je schuldig over je vleesconsumptie? Bang dat je slecht bezig bent? Als het om je gezondheid gaat, hoeft dat dus niet! Vlees is niet alleen lekker, het is ook gezond en zelfs belangrijk voor een goede gezondheid. Natuurlijk is het mogelijk om gezond te blijven zonder vlees, maar een optimaal dieet voor een mens is er één met een stukje vlees.

Het Voedingscentrum zegt vervolgens dat vegetariërs en veganisten vaak gezonder zijn dan vlees-eters, maar ik vrees dat dat te kort door de bocht is. Mensen kiezen er vaak bewust voor om geen vlees te eten, grote kans dat je dan ook bewuster om gaat met de rest van je voedingspatroon. Zijn die andere bewustere keuzes dan verantwoordelijk voor het gezonder zijn? Of de keuze om geen vlees te eten? En laten we dan ook de vleeseters verdelen in een groep die bewust een zo biologisch en puur natuur stukje vlees eet, en een groep die rookworst en kipnuggets als standaard vleesproduct gebruiken. Je weet wel, producten die onder de noemer “vlees” verkocht worden, maar die naam eigenlijk niet zouden mogen dragen. En als je dat verschil in vlees belangrijk vindt, trek je die kritische blik op je voedsel waarschijnlijk door naar alles dat je mond in gaat. Dat hoog bewerkt vlees (en andere hoog bewerkte producten) niet gezond zijn, is eigenlijk geen verrassing met ingrediëntenlijsten langer dan de lijst followers van Instagram-sterren. Beetje makkelijk van het Voedingscentrum en Wakker Dier heeft ze precies waar ze ze willen hebben.

Dierenwelzijn, gezondheid, beide?

Het Voedingscentrum praat over hoe gezond het vlees is voor jou, niet perse over het welzijn van het dier. Daar strijdt Wakker Dier vooral voor en dat is natuurlijk heel belangrijk! Wat Wakker Dier echter doet, is deze zaken aan elkaar koppelen, zodat je zeker het gevoel hebt dat je fout bezig bent. Ik houd daar niet van. Het is beïnvloeding en oneerlijk.

Uiteindelijk is de vraag: wat is voor jou belangrijk?

Ik maak erwtensoep morgen, met biologische schouderkarbonades en een klein stukje gerookt spek. Oh heerlijk, voel ik me zo níet schuldig over! Ik heb aan dierenwelzijn gedacht door de karbonades biologisch te kiezen (het stukje spek kan helaas niet) en het is geen grote hoeveelheid vlees. Ja, ik ben daar bewust mee bezig. Nee, mijn doel is niet om zo min mogelijk vlees te eten. Misschien is het dat voor jou wel. Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. Zolang we maar helder hebben dat Wakker Dier en het Voedingscentrum twee verschillende doelen (zouden moeten) hebben en dat de een hier voor het karretje van de ander gespannen wordt.

Heb jij een nieuwsbericht waarvan je wilt weten hoe het zit? Laat het me weten!

Leave a Comment