suikerziekte terugdraaien

Suikerziekte terugdraaien? Dat kan!

Schotse onderzoekers schrijven in The Lancet (toonaangevend Brits medisch tijdschrift) dat het ze gelukt is. Níet met een of ander bijzonder nieuw medicijn, operatie of behandelapparaat, maar met afvallen! Dit werd deze week ook opgepikt door nu.nl. 

Dat is zowel goed als slecht nieuws:

Voor de gezondheid is het goed nieuws. Overgewicht is een zogenaamde welvaartsziekte en gaat vaak gepaard met hoge bloeddruk, afwijkende cholesterolwaarden en diabetes type 2. Bij elkaar wordt dit metabool syndroom genoemd, een fikse risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gewicht verliezen verbetert bloeddruk, cholesterolwaarden en de bloedsuikerregulatie. Afvallen verbetert de gezondheid dus sterk.

Voor de persoon met overgewicht is het soms slecht nieuws omdat afvallen voor velen erg lastig is. Een pilletje (of een serie pilletjes; voor de suiker, het cholesterol en de bloeddruk) is makkelijker. Afvallen is hard werken, wat de balans snel doet doorslaan naar “doe maar een pilletje”. Heel begrijpelijk, lijkt mij.

Pillen versus afvallen

De twee zijn echter bepaald niet gelijk aan elkaar.

Dat een pilletje het probleem niet oplost, bewijzen de complicaties van de wisselende bloedglucosespiegel bij diabeten. Dit zijn de bekende problemen aan voeten, ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten. De HbA1c is de gemiddelde bloedsuiker over 2-3 maanden. Hoe lager de HbA1c, hoe lager de kans op complicaties. De HbA1c van iemand met diabetes is hoger dan die van iemand zonder diabetes, ook bij de juiste medicatie.

Diabetesmedicatie helpt, maar is dus als een te kleine pleister op een etterende wond. De wond, het probleem, zit er nog steeds. Afvallen laat de wond genezen, zodat je de pleisters niet meer nodig hebt. Klinkt goed, toch? Nu eens kijken wat ze onderzocht hebben:

Het onderzoek

Schotse onderzoekers zetten personen met diabetes type 2 (zonder insuline maar met medicatie) en een BMI van 27-45 (overgewicht, obesitas en morbide obesitas) op een streng dieet. Ook kreeg deze “interventiegroep” geen medicatie meer voor hun diabetes en de hoge bloeddruk. De “controlegroep” bleef medicatie gebruiken en kreeg geen specifiek dieet. Remissie werd gezien als geen medicatie meer nodig hebben en een HbA1c van <48 mmol/mol (streefwaarde van lange termijn bloedglucosewaarde).

De resultaten waren duidelijk: hoe groter het gewichtsverlies, hoe meer mensen volledig in remissie gingen. Van de interventiegroep kon 46% van de medicatie af, terwijl dit bij de controlegroep maar 4% was. Kwaliteit van leven verbeterde in de interventiegroep, en verslechterde in de controlegroep.

Even wat specifiekere getallen

In totaal waren dit de resultaten:

  • aankomen = niemand in remissie
  • afvallen 0-5 kg = 7% ging in remissie
  • afvallen 5-10 kg = 34% ging in remissie
  • afvallen 10-15 kg = 57% ging in remissie
  • afvallen >15 kg = 86% ging in remissie

Deze personen waren dus niet alleen verlost van de medicijnen, maar ook van de risico’s op complicaties die een te hoog HbA1c met zich mee brengt. Daarnaast rapporteerden ze zelf een hogere kwaliteit van leven. Dat is natuurlijk niet onverwacht, zeker bij fiks gewichtsverlies. Prettig dat niet alleen gekeken is naar het effect op het wel of niet nodig hebben van medicijnen, maar ook naar hoe ze zich voelden.

Genees je van diabetes?

Ben je “genezen” als je geen medicatie meer nodig hebt en je bloedsuikers zichzelf weer reguleren binnen de gewenste grenzen? Dat is een lastige. Deze mensen krijgen ongetwijfeld opnieuw diabetes als ze terug aankomen. Is de ziekte dan weg? Of is het “slapend”?

Diabetes is (meestal) geen ziekte die je bij toeval krijgt. Iedereen bevindt zich op een glijdende schaal, waarbij meer overgewicht voor een hogere kans op diabetes zorgt. Een BMI hoger dan 35 geeft mannen 42% kans op diabetes en vrouwen zelfs 93%.

Afvallen verschuift de positie die je hebt op die schaal. Niet iedereen krijgt op dezelfde “overgewicht”-plaats op de schaal diabetes. Sommigen krijgen het misschien nooit, anderen al heel snel. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van allerlei andere factoren. Om van diabetes af te raken moeten sommigen misschien een grotere stap verzetten.

Wat nu wel aangetoond is, is dat fors gewichtsverlies een erg grote kans geeft op het kunnen stoppen van de medicatie en daarmee een lager risico op diabetescomplicaties en andere welvaartsziekten. Noem het genezen of niet, die mensen hebben een enorm gezondheidsvoordeel bereikt!

Wil jij hier hulp bij?

Heb jij verstoorde bloedglucosewaarden, wat in de toekomst waarschijnlijk diabetes wordt? Of heb je al diabetes type 2 en krijg je daar medicatie voor (geen insuline)? Wil jij op avontuur en wellicht ook van die medicijnen af, van je overgewicht af en je gezondheid terug? Neem dan contact met mij op!

Leave a Comment