Hoi, wat leuk dat je me gevonden hebt!

Dit ben ik

Mijn naam is Merel van der Maade - Cattenstart, ik ben 39 jaar oud en ik woon met mijn man Coen en twee kinderen Lana en Aaron in de heerlijke woonwijk Zorgvlied in het centrum van Tilburg. Daar heb ik een fijne praktijkruimte waar je van harte welkom bent voor een goed gesprek over voeding en gezondheid, maar ik kom óók graag bij jou thuis zodat we in je eigen omgeving kunnen praten.

Opleidingen

- VWO Theresia Lyceum Tilburg
- Propedeuse Medische Biologie Universiteit Utrecht
- HBO Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen
- Primal Health Coach (internationale opleiding in evolutionaire gezondheid)

Diëtetiek

Na het VWO ging ik enthousiast naar de Universiteit, om na een propedeusejaar en een half jaar van het tweede jaar te beseffen dat deze boeiende wetenschappelijke studie me niet zou voorbereiden op het werken met mensen, wat ik graag wilde. Ik stapte daarom over naar een HBO studie, en wel Voeding en Diëtetiek vanwege mijn interesse in voeding en gezondheid. Deze studie rondde ik met succes af, maar ook met een gezonde kritische blik.

Twijfels over details studie

Ik geloof niet zonder meer wat me verteld wordt en sommige behandelrichtlijnen en adviezen zaten me echt dwars. Als mensen vroeger altijd vlees hebben gegeten, waarom is het dan nu zo slecht voor je? Waarom moest ik van de opties "appelvlaai" en "slagroomtaart", weten welke de minste calorieën bevatte (als je dan toch voor taart kiest, kies dan een lekkere en niet de minst lekkere omdat die 50 kcal minder bevat!). Het antwoord op deze vraag vond ik onbelangrijk en daar sta ik nog steeds achter. De studie voorzag me met een grondige voorraad kennis, maar liet me ook achter met vragen.

Buikpijn niet weg met juiste voeding

Ik probeerde mijn eigen klachten op te lossen met precies wat ik geleerd had, bovenop het feit dat ik al best gezond at. Het hielp niets en ik vond het vreemd dat ik alles goed deed, maar toch vreselijke buikkrampen en een opgezette buik kon blijven hebben. Ook deze vraag bleef voorlopig onbeantwoord.

Eigen bedrijf

Door allerlei factoren besloot ik nog niet in te stromen in de Diëtetiek, maar mijn ouders te helpen bij hun eigen bedrijf, en daarna, na de geboorte van onze dochter, mijn eigen bedrijf in handgemaakte custom babydragers op te starten; MamaMerel. Dit liet zich goed combineren met het starten van een gezin en ik genoot van beide!

Het aha-moment

Een paar jaar later had ik de jongste aan de borst en dacht ik "hoe kan vette zuivel slecht voor je zijn als borstmelk ook vet is en perfect voor een baby?" Best raar eigenlijk, toch? Met de passie voor voeding nog steeds in elke cel van mijn lichaam ging ik opnieuw op zoek, internet maakte dat makkelijker dan het vroeger was. Daar vond ik dan de evolutionaire (ancestrale) gezondheidsbeweging, die veel van de dingen die ik op de hogeschool leerde ter discussie stelde en de antwoorden op de vragen had die ik toen al zocht. Fantastisch!

Ervaring met Paleo

Inderdaad, wij stapten in 2010 over van een gemiddeld gezond dieet naar een soort van Paleo dieet. Ik schrijf "soort van" omdat ik het niet overal mee eens ben en verder ook liever geniet dan stress om een stuk taart. Dit zorgde voor een einde aan mijn klachten van 20 jaar. Eindelijk! Mijn man viel moeiteloos 8 kilo af, opvallend als je bedenkt dat hij niet echt overgewicht had maar alleen een paar kilootjes meer dan vroeger. We aten niet meer dezelfde producten als voorheen, maar nog steeds meer dan voldoende en zonder honger. Intussen las ik veel over de aspecten en variaties van het Paleo dieet, alle misvattingen, alle details en vormde ik mijn mening erover. Tegelijkertijd liet ik de website www.realfoodgirl.nl vastleggen. Met een baby in mijn armen was het niet het moment voor een eigen tweede bedrijf, maar het zaadje was wel geplant!

Tijd voor een vervolgstudie

Dat leidde uiteindelijk een aantal jaar later tot de beslissing RealFoodGirl te starten zoals ik altijd al van plan was, en mijn oorspronkelijke degelijke HBO opleiding aan te vullen met de koploper in de hedendaagse gezondheidswetenschap: de studie Primal Health Coach. De jaren hadden mij, en kennissen die ik adviseerde, bewezen dat dit geen hype of "dieet" is, maar precies is wat "gezonde voeding" betekent. Ik ben sinds september 2017 een Certified Primal Health Coach!

Andere interesses en wetenswaardigheden

Ik heb ook grote affiniteit met borstvoeding (ook aan grotere kinderen) en met draagdoeken en advies van mij zal nooit die band en die belangen ondermijnen. Daarnaast ben ik nu 5 jaar kankervrij en begrijp ik als geen ander de impact die zo'n diagnose en behandeling heeft.

Ik kan nog veel meer vertellen, vraag me er gerust naar dan kletsen we bij een kopje thee!

Liefs, Merel | RealFoodGirl