Vakantie

5 x BBQ Tips & Recepten!

Het wordt weer lekker weer komende dagen…tijd om de BBQ aan te steken!

OK, je hebt dus net besloten om minder brood te gaan eten en dit te vervangen door puur, vers en lekker eten. Hmmmm, hoe combineer je dat nu weer met barbecueën? Stokbrood met kruidenboter…over-gemarineerd goedkoop vlees…kant-en-klare huzarensalade met een ellenlange ingrediëntenlijst. Dit zijn de traditionele go-to BBQ onderdelen. Niet het soort eten dat je wellicht wilde, maar wel zin om hem aan te steken. Kan het anders?

45-ingrediënten huzarensalade

Ik tel dus 45 ingrediënten in de huzarensalade, hij zit vol o.a. suiker, conserveringsmiddelen, E-nummers, tarwezetmeel, zonnebloemolie…allemaal dingen waar ik niet blij van word.

Maar weet je, is dat niet prima voor een keer? Ja, natuurlijk wel! Als je dan super gelukkig zit te smullen, is dat ook wat waard.

Sinds ik weet hoe makkelijk het is om het vele malen gezonder te krijgen met weinig werk, kies ik vrijwel altijd daarvoor. Soms ook niet, het hangt er ook vanaf of dat je gasten hebt die de extra moeite waarderen of misschien juist liever de traditionele Nederlandse elementen op tafel zien staan. Voor beide valt, afhankelijk van de situatie, wat te zeggen.

Wil je een poging wagen, dan geef ik je nu wat opties om je BBQ maaltijd super gezond te krijgen, zonder dat deze minder lekker is…wat zeg ik…veel lekkerder, maar dat vind ik!

nr. 1. Goed vlees is het halve werk, maar overdrijf niet.

Waar mijn man en ik gelukkig van worden is een lekkere rib-eye steak, of vergelijkbaar stukje rund- of soms varkensvlees. Snel aan beide zijden dichtgeschroeid, zodat het vet smelt en krokant wordt. Snel eraf halen zodat hij van binnen nog roze is. Beetje grijs zeezout erover en dan zijn wij gelukkig. Liefst een biologisch stukje vlees natuurlijk!

Onze dochter? Die maak ik blij met een garnalen-spiesje. Er liggen altijd wel een paar rauwe ongepelde garnalen in de vriezer, even ontdooien met lauw water, priiiiiiik aan de spies, klein beetje olijfolie erover en hop, paar minuten op die hete spijlen van de “barbie”. Onze zoon? Uhm, ja, hier kom ik dan even eerlijk toegeven dat die met een frikandel pas echt een BBQ-feestje heeft, dus dat krijgt hij dan ook. Zo werkt dat hier thuis. Ik spoor hem nog maar eens aan om een wortel te pakken, kan ik dat schuldgevoel ook weer van me afschudden!

Duurder? Hoor ik je denken, met dat prijzige vlees? Niet perse, we laten het bij deze (ruime) steak. Niet ook nog worsten, en speklappen, en een shaslick, en dan nog een laatste worstje, want ze moeten toch op…

Een mooi stukje vlees sissend op de grill. Watertanden! Foto: Pexels.com

nr. 2. Grill je groenten boven de hitte

Voordat je die steaks erop legt, is het een goed idee om langs de koelere randen van je BBQ een bos groene asperges ingesmeerd met olijfolie te leggen. Houd ze in de gaten; als ze slap worden en een beetje blakeren, leg dan pas de steaks in het midden zodat het allemaal tegelijk klaar is. Haal ze met een tang eraf, breng over in een ovenschaal en sprenkel er wat extra vierge olijfolie, vers citroensap en zeezout over. Jammie! Dit is ook fantastisch met dikke lange plakken courgette, aubergine, halve paprika’s, venkel, wortelen, nou ja, experimenteer maar!

Ook lekker is gevulde puntpaprika: halveer een puntpaprika in de lengte en smeer in beide holtes wat verse roomkaas of geitenkaas. Een beetje munt, of tijm, of platte peterselie maakt het bijzonder en vrolijk. Druk er wat halve walnootjes in en drup er misschien een beetje honing over (persoonlijk maak je mij daar niet blij mee, maar het schijnt goddelijk te zijn). Eventjes opwarmen tot de paprika begint te blakeren. Dan eraf en smullen.

nr. 3. Rauwkost en fruit

Dat is hier altijd populair. Een schaaltje geschrapte worteltjes en cherrytomaatjes om tussendoor op te knagen. Verder wat fruit zoals aardbeien, kersen of stukjes meloen. In afwachting van het vlees, wat meestal niet in overvloed op tafel staat, gaat dit allemaal wel op. Wat kan ik er meer over zeggen? Snacken maar!

Altijd een “crowd pleaser”, zoet fruit en knapperige rauwkost. Foto: RealFoodGirl

nr. 4. Aardappelsalade!

Yep, de klassieke aardappelsalade, maar dan vers en gelukkig vrij snel te maken. Een succesnummer hier thuis is dit recept: aardappelblokjes 6 minuten voorkoken, een zakje haricots verts in kleine stukjes snijden en 4 minuten mee koken. Heb je geen groene asperges voor op de barbecue, probeer dan eens groene aspergetips in deze salade en kook deze 2-3 minuten mee met de aardappeltjes en boontjes. Afgieten en laten afkoelen in koud water. Afgieten boven een vergiet, een blikje uitgelekte zilveruitjes erbij doen en verder uit laten lekken. Maak een dressing van zure room met wat citroensap, geperste knoflook, peper en zout en als je een klein zoetje nodig hebt, een beetje honing. Goed mengen en samen met het aardappelmengsel in een leuke schaal overdoen. Succes gegarandeerd! Geen rare ingrediënten, geen foute oliën, geen tarwe, granen, gluten of zo. All natural, herkenbaar, puur, lekker. Hier gaat hij altijd op, ook bij de gasten.

Dit ga ik zó maken deze week. Aardappelsalade. Smakelijk! Foto: RealFoodGirl

nr. 5. Geen stokbrood met kruidenboter?!?!

Nauw verweven met de BBQ zijn stokbrood en kruidenboter. Als de kruidenboter van roomboter is gemaakt, en je mist die smaak echt, is mijn advies: mik het op je vlees, op je warme groenten en haal je worteltje erdoor. Ook lekker!

Het brood, tja, ga eens goed na bij jezelf…is dat stokbrood echt nodig om te genieten van de maaltijd? Is het misschien ook een gewoonte? Is deze dan niet om te buigen? Dat is vaak wel zo, het ombuigen van gedragspatronen kost namelijk tijd, heel veel tijd. Vaker dan niet is het vallen en weer opstaan. Een bewuste mindset helpt, zoals accepteren dat het “anders” is, maar niet perse “niet goed”. Kun jij niet zonder stokbrood bij je barbecue? Geniet er dan dubbel van!

Geniet van de zon, van elkaar, van het leven en van lekker gezond eten. Vergeet dat glaasje wijn niet, proost! Normaal neem ik rood, gewoon altijd lekker en natuurlijk de meeste antioxidanten. Maar bij de barbecue een lekkere koele rosé, even bewust proosten met elkaar. Wat is jouw favo drankje naast de grill?

Smakelijk!

Leave a Comment